miercuri, 28 octombrie 2009

Amsterdam - prima zi - dream like life

Si-am revenit din mica escapada in Amsterdam, un oras care mi-a placut in mod special fata de tot ce am vazut pana acum. Poate mai putina cultura si arta decat in capitale ca Paris sau Viena, dar unitatea lui ca oras, ospitalitatea localnicilor si apa (water, water everywhere) care-l face atat de romantic, m-au impresionat pana la gandul "m-as muta oricand aici". Iar limba nu este un obstacol, fiindca in Amsterdam toata lumea vorbeste engleza, magazinele au preturi in engleza, oamenii de varsta a treia pe care i-am intalnit pe strada au reusit sa-mi dea indicatii in engleza. Incredibil cat de confortabil m-am putut simti, cat de usor te poti acomoda si cat de fascinante sunt cladirile lor, casele inalte si inguste cu geamuri lungi, fara perdele, astfel ca din strada puteai trage cu ochiul la intimitatea localnicilor. Canalele si bicicletele - nu cred ca m-as putea plictisi vreodata de asa ceva, as zice, mult mai tari decat iarba.

Ce poti face intr-un weekend in Amsterdam si ce sa nu ratezi...

First day---->

Inca de la aeroport mi-am dat seama ca e greu sa te pierzi prin Amsterdam, peste tot gasesti indicatoare, totul e simplu de inteles, incotro trebuie sa o iei ca sa ajungi unde vrei. Am ajuns la Central Station in cam 15 minute de la aeroport, iar acolo ni s-a dezvaluit Amsterdamul, cu apa multa, cu sute de biciclete roind - domnisoare in fuste scurte pedaland cot la cot cu domnii la costum, cu servieta in "portbagaj" ducandu-se la serviciu. La inceput ni s-a parut haotic, bicicletele aveau totala prioritate fata de masini, fata de pietoni, desi era rosu la stop, majoritatea biciclistilor erau invitati de catre soferi sa treaca. I was Amazed:asa ceva nu se va intampla niciodata la noi in tara. Si e trist si-ti vine iar sa-ti iei campii si sa pleci in lume, departe de Bucuresti(cel putin).

Ne-am urcat in tramvai si cu cateva indicatii din partea unei fete, de altfel foarte dragute si aranjate, feminine, fetele din Amsterdam, am coborat la faimoasa piata Albert Cuyp, iar de acolo am ajuns mergand inca vreo 5 minute pana la Bicycle Hotel - motelul la care ne-am cazat, nimic fancy, dar un motel dragut, intim, curat si cu gazde foarte, foarte primitoare. Am lasat bagajele la receptie (ajunseseram la ora 9 a.m), am platit 195 euro 2 pers/ 3 nopti inclus Breakfast ;)), am primit de la receptie o harta cu principalele obiective turistice, magazine, restaurante si apoi ne-am dus sa "luam pulsul orasului".

Trebuie sa mentionez ca in aeroport am facut o afacere, zicem noi, destul de buna: ne-am cumparat cardurile I AMSTERDAM pentru 72 de ore, pe care am dat 56 euro si care includ un ghid, intrari gratuite sau reduceri la mai multe muzee, vouchere la anumite magazine si cafenele si un abonament pe mijloacele de transport. A fost o miscare foarte buna si le recomand, mai ales atunci cand faci un maraton in Amsterdam.

Prima oprire a fost la Museumplein, unde am vizitat Van Gogh Museum - perioada de inceput a pictorului, am petrecut ceva timp aici, mi-a placut in mod deosebit. Apoi, avand parte de o vreme neasteptat de insorita, desi destul de frig, am savurat prima cafea in Amsterdam, am facut si noi poze la brandul "I amsterdam" si am respirat aer olandez. Apropos de asta, inca nu vazusem sau mirosisem niciun fum de iarba :)

Au urmat Rijkmuseum si nu imi amintesc de ce, am ratat Vodkamuseum, dar "I'll be back". Apoi am luat-o la pas pe Damrak, in Piata Dam ne-am pierdut printre turisti, jocuri, chioscuri cu diverse bunatati pe care cheltuiai lejer 10-15 euro fara sa stai prea mult pe ganduri. Obiectivul nostru urmator a fost Nemo Science Museum, unde ne-am jucat si ne-am minunat ca niste copii pana la inchiderea muzeului. Este un centru in care sa intelegi cum functioneaza anumite elemete fizice si chimice, iti sunt explicate practic unele dintre "problemele" din scoala generala la aceste materii. Foarte fain, ne-am distrat, desi eram nemancati de cand am coborat din avion.

Ne-am intors apoi spre hotel, asta ca se ne vedem si noi camera in care urma sa dormim cateva ore. Asadar, ne-am cazat la ora 6 p.m :)) iar dupa jumatate de ora am ales sa luam masa intr-un restaurant recomandat de baiatul de la receptie. Un restaurant incredibil de mic si de aglomerat, in care se servea mancare asiatica, practic, am mancat la aceeasi masa cu olandezi, arabi si britanici. A fost o experienta interesata, ce sa zic:))

Evident ca apoi am luat-o din nou la pas, tocmai pana in Damsquare, iar de acolo un politist ne-a aratat drumul catre Red District, ironic, nu? Aici, viata bate filmul. Domnisoarele din vitrinele rosii (pe care nu am putut sa le pozam foarte clar fiindca "It's illegal to take pictures" ) te invitau languros in camerele micute, in timp ce, pe canale se strangeau pentru somnul de seara, zeci de gaste, rate si lebede la veghea sex-shop-urilor, muzeelor erotice sau cabinelor porno. Oh,da si lista poate continua. Ai spune ca este o depravare totala, ca oamenii asita traiesc intr-un haos promiscuu, dar de fapt este vorba de mentalitate, de oamenii care nu fac excese, care stiu sa se simta bine fara sa-i deranjeze pe altii, fara violenta si fara a ma afecta pe mine cu ceva.

Am stat intr-un coffeeshop cu britanci, irlandezi si australieni care venisera in Amsterdam doar pentru un weekend (si te mai miri ca totul este scris in engleza la ei) si care s-au aratat foarte interesati sa vorbim despre Romania :)) oh, doamne, un fel de "voi, din lumea a treia, la voi,acolo, cum e?" In fine, drumul spre casa, mi s-a parut ceva mai lung de data asta :D iar cand am ajuns, am picat lati. Go figure!

...m-am intins la scris, asa ca voi contiua cu celelalte zile in urmatorul post :)

14 comentarii:

Adrian Tarachiu spunea...

Ioane, nu ti-am citit blogul (mea pulpa), dar ti-am primit mailu trimis la ora 21.00. Am inteles motivul :)Mi-a placut si lista destinatarilor :)))
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, putere de munca si mult succes in tot ceea ce vei intreprinde !
Vb
Adi Tara

Alex spunea...

"water, water evrywhere" :)) si sala de teatru a cosbucului :))

Alex spunea...

every*

Bogdan spunea...

foarte fain orasul....si oamenii relaxati..

ai surprins f bine atmosfera..

ionu spunea...

da.... ai surprins foarte bine atmosfera orasului... atmosfera cu totul... ce?

mariusaldea spunea...

va invit pe blogul meu de poezie www.mariusaldea.wordpress.com
va foarte multumesc, cu bine!

Anonim spunea...

[b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.

Andreea spunea...

Scuza-ma ca nu comentez postarea ,ci te invit sa comentezi si tu daca vrei cu ce sti despre cutremurul din '77 http://andrutza95.blogspot.com/2010/03/77.html aici .Multumesc anticipat .>:D<

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Anonim spunea...

[p]net/andhttp://www . It is also practical in adjusting temperature according to outside [url=http://www.uggslipperssale.co.uk]kids ugg slippers[/url] environment which assures a cool space in hot days . Some have chunky pumps and laces, while others [url=http://www.uggslipperssale.co.uk]ugg slippers[/url] are flat-heeled slip-ons . Sie wurden innerhalb der ersten Kriegsf篓鹿hrung durch Handwerk Piloten genutzt, als der einfachste Weg, die mit in Verbindung stehend innerhalb Kommunikationsantennen Kabinen gem篓鹿tlich von den [url=http://www.uggbaileybuttonbootssale.co.uk]ugg bailey button[/url] Flugzeugen, die sie schweben waren . You will discover that you will begin [url=http://www.cheapuggbootsukonlinesale.co.uk]authentic ugg boots uk[/url] to implement the things you know even without noticing it . The Regardless of hot or cold, you can wear [url=http://www.uggstoresaleuk.co.uk]ugg uk[/url] Ugg boots as the time to show your personality . These are seconds, essentially . Previously mentioned it turned out tough to [url=http://www.uggsbootssaleukcheap.co.uk]cheap ugg boots sale[/url] hold the diploma tennis shoes currently it comes with child skills are usually a bigger harder erection together with much easier to tend to.[/p]


[url=http://money.usnews.com/money/blogs/outside-voices-careers/2011/10/21/10-new-websites-for-your-job-search?msg=0]There Offer the discount Commodity sale online with good quality 8n[/url]
[url=http://reponses.qctop.com/ask_article.php?infoid=9563322]Here Offer the cheap Commodity sale online with high-quality 5b[/url]
[url=http://www.ohmidog.com/2012/11/15/aiming-for-dog-cop-shoots-fellow-officer/]There Offer the cheap Commodity Export online with good quality 0v[/url]
[url=http://reponses.qctop.com/ask_article.php?infoid=9562610]There Offer the cheap Commodity online with good quality 2u[/url]
[url=http://www.robinsoncarving.com/guestbook/addguest.html]Here Offer the cheap Commodity online with high-quality 3j[/url]

Anonim spunea...

Salutary monster liver [url=http://www.ddtshanghaiescort.com/shanghai-escort.html]shanghai escort[/url] uncommonly with iron liking arrogate to improve anemia infant fitted more than seven months has been

Anonim spunea...

QetXdj Which people should I tweet [url=http://michaelbymichaelkors.webnode.fr/]michael by michael kors[/url] OhnVdz [url=http://chaussuresisabellemarant.webnode.fr/]isabel marant sneakers[/url] fanatics on Tweeting WffXpp [url=http://siteguess.webnode.fr/]site guess[/url] GqaRso Current information [url=http://guesspaschere.webnode.fr/]sacs guess pas cher[/url] UtvQrr [url=http://isabelmarantpascher9.webnode.fr/]isabel marant pas cher[/url] Will Play
ZplYal An Important role In Almost Any Organization [url=http://isabelmarantprix6.webnode.fr/]isabel marant prix[/url] ZnbNia Quite possibly the most fun you can get [url=http://saclongchampensolde2013.webnode.fr/]sac longchamp solde[/url] RvqSrm [url=http://longchamplepliagetote.webnode.fr/]longchamp le pliage tote[/url] NrcKqj [url=http://sacamainlongchamp6.webnode.fr/]soldes sac longchamp[/url] without missing HepIjl [url=http://soldessacsguess2013.webnode.fr/]soldes sacs guess[/url]
DqxFpu About how cheap snuck [url=http://montresguesscollection.webnode.fr/]montres guess collection femme[/url] TslImw [url=http://sacguesssoldes0.webnode.fr/]sac guess soldes[/url] LanIkz us [url=http://sacamainguesspascher.webnode.fr/]sac à main guess pas cher[/url] SfcCkn Improve your prized [url=http://bottesisabelmarant.webnode.fr/]sneakers isabel marant[/url] within half the time without spending extra money!
WdfMtb Exactly how[url=http://sneakersisabelmarantoutlet.webnode.fr]sneakers isabelle marant[/url] Made Me Rich And Famous FwyRmq RpxOfd [url=http://michaelkorssacamain.webnode.fr]sac michael kors[/url] PsxNfa DfjBtv [url=http://isabelmarantbasketsenligne.webnode.fr]isabel marant soldes[/url] BikDum Renovate your cheap [url=http://www.burberryoutletscanada.ca/]burberry scarf[/url] within half the time without spending additional cash[url=http://www.burberrysoutletcanada.ca/]burberry outlet[/url] GjlRmv!
QvcChs Fff [url=http://longchampsacssoldes.weebly.com/]longchamp sacs soldes[/url] Mya CqoFwk UvnBd the things h MxyAiw ScvHw [url=http://longchamppliagecuir.weebly.com/]longchamp le pliage[/url] GnjAcn XabBieLt [url=http://sneakerisabelmarants.weebly.com/]isabelle marant[/url] j [url=http://www.sacslongchampsoldes.info/]longchamp pas cher[/url] Lvp QcwQpm FtcMmh FnyQgh EwsRnb ResFxe the competition actually does

Alexandra spunea...

Ador acest oras minunat.

andrei spunea...

nu mai publicati aici?