marți, 3 martie 2009

Erou cazut la datorie . . . pentru bani

Am tot vazut stirea cu romanul din Rasnov care a murit "la datorie" in Afganistan!!! Claudiu Chira si-a pierdut viata pe 26 februarie dupa ce masina in care era a trecut peste un dispozitiv exploziv. Tot la datorie in Afganistan era plecat si fratele lui.

La intoarcerea in tara, romanul a fost numit cetatean de onoare al orasului Rasnov. Imi imaginez drama familiei acestui om si durerea pe care trebuie sa o simta mama/sotia lui, dar ce nu inteleg este de ce astfel de cazuri ajung sa devina "cetateni de onoare" sau sa fie ridicati in grad post-mortem. Saracia din Romania l-a impins sa plece la "datorie" in Afganistan?!?!?! Doamne, dar ce datorie trebuie sa aiba UN ROMAN intr-un stat asiatic, alta decat banii! Nevasta a spus ca a plecat ca sa faca rost de bani sa-si cumpere un apartament, cati romani nu sunt plecati peste granite, riscandu-si viata, ca sa aiba un trai mai bun in tara.

Nu conteaza ce fac si cum fac...scopul e acelasi, mijloace diferite? OK, unul aduna capsune, altul tine in mana o arma...dar pentru ce? Stia omul asta pentru ce lupta el pe frontul din Afganistan? De ce americanii vor "pace" printr-un razboi care pare sa nu cunoasca efemeritatea? Nu e vorba de datorie si de patriotism...e strict vorba de bani si de riscurile asumate din momentul in care pleci la razboi. Cu ce e el mai erou decat marinarul roman din Constanta - tata si sot- sechestrat de catre piratii somalezi pe vaporul pe care munceste ca sa-si sustina familia??? Si nu-l vad pe asta cetatean de onoare al Constantei.

Aa....Claudiu Chira era militar si asa se intampla in armata? Inteleg tragedia lor personala, dar nu la rang de natiune....nu a luptat intr-un razboi pe care-l poarta Romania, ci a facut-o pentru ca asta a fost cea mai sigura solutie a sa catre o punga mai mare cu bani...

Un comentariu:

Anonim spunea...

bravo! ai perfecta dreptate! bravo inca o data