vineri, 13 februarie 2009

In curand, bucurestenii se vor da cu gondola si barca pe Dambovita



Sa-l dam uitarii pe Micul Paris, acum Bucurestiul este noul Amsterdam! Sau poate o mica Venetie, numiti-l voi cum vreti, in orice caz, pe raul din Capitala se vor plimba romantic gondolele, in cel mai scurt timp.

Apele Romane si-au dat acordul pentru acest proiect de imbogatire vizuala si cred ei, culturalo-turistica a orasului Bucuresti.

In alte conditii, ar fi o idee minunata sa ne vindem si noi cumva orasul, sa avem si alte puncte de atractie pe langa aurolaci, reminiscentele comunismului si strazi ca Matasari, dar poate ca inainte de barci si gondole, ne-ar trebui o curatire trupeasca si mintala.

Gondole pe Dambovita si vase cu panze ancorate pe lacurile Capitalei este tot ce lipsea din mocirla arhitecturala a Bucurestiului. Am avut palmieri si plaje din Mamaia in centrul orasului, avem in calcul autostrazile suspendate, caprioare prin parcuri si transformarea Capitalei intr-o statiune balneara apud Udrea, acum urmam modelul "Sena din Paris" dupa Ontantu si altii asemenea!!!??!?!!!

Imi si imaginez cum "spalatorii de geamuri" de la stopurile de pe Splai stau si contempla romantic croazierele de pe Dambovita. Sau cum se imbina cele 15 nave, reproduceri fidele ale celor de epoca din secolele XVI-XVIII, cu peisajele dezolante de pe langa lacurile din Capitala.

Initiatorii proiectului, firma MKS Electronik, vor ca cele 15 nave de epoca sa contina si restaurante in functie de specificul navei: englezesc, grecesc, spaniol etc. Oare ce mancare se va servi pe navele de pirati?

Cat despre gondole, acestea nu vor fi manevrate cu un bat clasic de catre un gondolier, ci se vor misca cu ajutorul a doua vasle. Pe care le intrebuintam noi sau cum?

Care sunt preturile pentru o astfel de investitie? O suma totala nu s-a publicat inca, dar navele de epoca ar costa intre 700.000 si 800.000 de euro, in timp ce gondolele ajung la cateva mii de euro.

Nu inteleg ce se petrece cu arhitectii din Bucuresti si care este limita de kitsch pe care o poate suporta bucuresteanul sau daca exista vreuna, dar se pare ca amestecatura din Capitala e sustinuta cu brio de domnul Oprescu.

Poate intr-un viitor sclipitor vom lua gondola ca sa ajungem pe canalul Dunare-Bucuresti...sau poate arde tara de tot pana atunci :-??

Sursa

2 comentarii:

Razvi spunea...

Ideea cu navigatia pe Dambovita nu cred ca este rea in sine. M-am gandit de multe ori, mai plimbandu-ma prin afara, cum ar arata si Bucurestiul nostru cu niste barcute sau vaporase pe Dambovita :)

Momentan e buna doar sa mai faca baie vreun aurolac sau sa mai ciuguleasca vreun pescarus dintr-o conserva. Dar avem (si noi) un rau in capitala. Hai sa-l valorificam intr-un fel.

Ideea cu gondolele si corabiile arata cam fortata prin contrast cu gri-ul care ne inconjoara, n-avem nici ordine olandeza, nici pitoresc venetian. Dar nu depinde si de noi sa dam ceva culoare orasului asta, fara a-l face prea sclipitor, fara a da prea mult in kitsch?

Clar ca ar putea repara nu stiu cate drumuri cu banii aia, dar daca e facut cu cap cred ca si proiectul asta poate fi unul reusit. Uite asa mai descongestionam traficul :))

Anonim spunea...

fetita, te dau o tura cu gondola?;;)