duminică, 21 decembrie 2008

Kontroll-ul din Budapesta, un subteran cu ursi si ceapa!


Atunci cand gasesti o productie de calitate, ar trebui sa le-o recomanzi si celorlalti chiar daca este ungureasca :D Just kiddin'. Dupa ce am reusit sa dau peste cineva care sa fi vazut filmul Kontroll, l-am revazut si eu aseara cu multa placere.


Este primul lungmetraj al lui Nimrod Antal, dedicat tatalui sau si cu care a reusit sa castige 17 premii. Nu e musai ca asta sa va zica prea multe, filmul in sine merita vazut pentru ca prezinta o lume subterana fascinanta, pentru ca are cateva personaje chiar amuzante, proiectii ale raului si binelui, pentru ca pe langa "crime", te destinzi cu o povestioara de dragoste cu un urs (ca tot am vorbit in ultimele doua zile despre cokebadger si iepurele din Donnie Darko), pentru ca dincolo de limba maghiara care nu ma unge chiar pe suflet, filmul este construit excelent in metroul din Budapesta, printre linii, ventilatoare, depouri, curse, vagoane si tuneluri, fel de fel de oameni care mai de care mai ciudati si povestea unui controlor de bilete care traieste 24/7 underground.

Soundrack-ul ajuta la fuziunea tuturor elementelor din film, ducand astfel la realizarea unui lungmetraj care simbolizeaza lumea subterana ungureasca si chiar parte din valorile maghiare. Un film competitiv, foarte bun..nu cunosc multe filme unguresti, mai degraba scurtmetraje, dar "Kontroll" nu respira absolut deloc aerul central(est)-european al unui popor frustrat de trecutul murdar si rusions. Alert atunci cand trebuie, misterios cand nu te astepti, Kontroll contine romantism cu ceapa, fiind ciudat de seducator:) M-a facut sa privesc altfel viata de la metrou...in Bucuresti.

din nou...Enjoy!

6 comentarii:

Anonim spunea...

hehe :D ce mai alergau baieteii :D

Immortal Ping spunea...

incearca si Taxidermia, tot unguresc, mult mai dark, scabros, impecabil

Iulia spunea...

@immortal ping: taxidermia-am trecut si prin scroafele din filmul asta :) mersi de recomandare. e tare, intr-adevar..uitasem ca e unguresc, spre rusinea mea.

Anonim spunea...

chiar credeai ca esti singura care a vazut Kontroll?!

Jaded spunea...

@K: DOOOh, Evident ca NU! Sigur l-au mai vazut actorii si regizorul! ;))

Mai, pur si simplu, personal, nu am intalnit mai mult de 5 persoane care sa-l fi vazut :) that's all!

Anonim spunea...

dar cum ar fi o persoana care a vazut si Kontroll si Control? Si The Limits Of Control? :>